Öppet brev till Sveriges Olympiska Kommitté

Hej.

Då vi under flera års tid sett Sverige gå miste om de olympiska spelen gång på gång, skulle vi vilja få er att lyfta blicken innan ni gräver ner ytterligare ett par miljoner kronor på OS-ansökan 2030. Istället för att återigen stånga huvudet i den olympiska väggen med Stockholm/Åre-projektet, så skulle vi vilja att ni överväger ett helt nytt spår; Vinter-OS i Hamburgsund 2030.

Hamburgsund är ett pitoreskt fiskesamhälle i Tanums kommun på västkusten. Med våra ca 900 invånare skiljer vi oss inte helt från Åre. Vi anser att vår litenhet är vår styrka och alla idrotter kommer man kunna nå till fots både som utövare och besökare. Detta skapar ett bra hållbarhetsperspektiv på hela arrangemanget.

Infrastruktur

Hamburgsund är en sommaridyll, vilket innebär att vi mångdubblar antal boende i samhället under sommarhalvåret. Detta gör att det redan finns en god grundkapacitet för vatten och avlopp.

Vi har en god bussförbindelse med tolv avgångar per dag från Göteborg till Hamburgsund. Och Gardemoen, Oslo ligger ynka två timmar bort. Det finns även tillgång till två långtidsparkeringar för bilar.

Boende

Nyligen öppnade ett Bed ´n Breakfast mitt i Hamburgsunds centrum med tjugo sängar som skulle kunna fungera som boende för IOK-delegaterna. Besökarna hänvisar vi till Rörviks camping, en kilometer utanför centrum. Där är redan Trafikverket ingång med planerna på en gång- och cykelväg som skall stå färdig 2022. De aktiva kommer erbjudas boende i båtar i vår gästhamn som således kommer att fungera som OS-by.

Mat

Hamburgsund har för närvarande fyra restauranger och en ICA-supermarket med möjlighet att öppna fyra kassor, om det skulle bli mycket folk. Vidare finns även ett glasscafé, som är lite småberömt. 

Shopping

Sedan ett par år har Hamburgsund sitt egna shoppingstråk i Gunnars gallaria där både kläder, heminredningsdetaljer och frisör erbjuds de olympiska besökarna. Lägg där till Holgers galleri, ett litet foto- och betongkonstgalleri lite längre ned på Strandvägen så har vi täckt in alla möjliga intressen.  

Huvudarena

Scen på Bônn ligger vackert beläget inne i skogen i ett gammalt stenbrott ca en kilometer från Hamburgsunds centrum och kan hålla upp till 1500 besökare om man kör invigningscermonin på storbildsskärm istället för live inne på arenan. Arenan kommer även att fungera som start, mål och växlingsområde för längdskidtävlingarna och skidskyttet.

bönn

Maskot

Hamburgsunds egna inofficiella maskot är barnboksdockan Holger. Författarinnan Ingela Nilsson har redan gått med på att låna ut rättigheterna till dockan mot viss kompensationen.  

holgerslogga

OS-logga

Hamburgsunds landmärke, Saltskärs kärring, kommer även att vara OS-symbolen för Hamburgsunds OS 2030. 

oslogga

Den olympiska elden

Den olympiska elden kommer att tändas av någon lokal idrottsprofil, typ Ulf Nilsson, som inte missat ett OS sedan Rom 1960, i Saltskärs kärring ute i Hamburgsunds skärgård. Där kommer den synas från Koster i norr till Smögen i söder, pampigt! 

Oselld

Dopingcenter

Det är ju tragiskt att vi behöver ha ett dopingcenter under de olympiska spelen. Men eftersom det uppenbarligen behövs så har vi valt att lägga centret i Stava Stuga mitt i samhället. Det är så lågt i tak där inne att utövarna kommer att slå huvudet i taket så vi förespråkar naturliga blodprov framför urinprov under spelen.

Sporter

Backhoppning 

Hamburgsunds brantaste backe heter Gamla vägen och lämpar sig ypperligt för backhoppning. Med några pallar i rätt lutning får vi till en fantastisk backhoppningsanläggning. 

Ishockey

Vi har en ny näridrottsplats, Alban Foss IP, med både elljus och sarg för hockey. På långsidan näridrottsplatsen finns ett berg som säkerligen skulle kunna hålla ett par tusen personer med mycket god överblick av arenan.

Alpint

De alpina grenarna har vi valt att lägga på Bergerliar på Hamburgö, för att få fina panoramabilder över Hamburgsund under själva tävlingarna. 

Freestyle

Puckel och skicrosss kommer även de att ligga på Hamburgösidan och man når dem bäst med vår 130 meter långa färja som har en kapacitet på 500 personer.

Halfpipe

Snowboardens halfpipe kommer vi exklusivt att lägga ute på Stensholmarna i skärgården. Där det finns en naturlig spricka att bygga pipen i.

Freeski

Alla freeskigrenar kommer ligga på berget ovanför Bergeliars festplats där är berget naturligt ondulerat vilket skapar bra svårighetsgrader för slopestyleåkarna där de som tänker lite utanför boxen premieras rikligt. 

Curling

Då vi har lite dåligt om isar i Hamuburgsund, så behöver vi lägga curlingen i Folketshus, men vi har pratat med PRO och de kan tänka sig att låna ut sina curlingmattor från Kville bygdegård, så det kommer bli rättvisa förhållanden. 

Rodel

Alla rodelgrenar inklusive skeleton kommer att köras i den smala, men utmanande Backegärdetbäcken. Den är ca 1500 meter från start till mål. Som extra säkerhetsåtgärd kommer havet och stoppar upp om man missar målet. 

 

Konståkning

Pôssemyren är vår lokala skridskoarena i Hamburgsund och den har under hösten 2019 upprustats med en fantastisk grillkåta där poängdomarna kan sitta runt elden och kika ut på åkarna på isen. Detta gör ju att domarna även snabbt kan diskutera ihop sig vem som är bäst, så man inte behöver se TV-bilder där de tittar i varandras protokoll efteråt. 

Längd

Start och mål är inne på Scen på Bônn där publiken kan sitta så nära att de kan känna svettlukten från åkarna när de svischar förbi. Slingan vi tänker oss är på ca 2,5 km och går förbi konståkningsarenan Pôssemyren, vilket slår två flugor i en smäll då grillkåtan även kan användas som langningsområde. 

Skridsko/shorttack

Skridskoeventen lägger vi ute på Storemyren på Hamburgö. Där kommer deltagarna behöva ta hänsyn till vinden eftersom arenan ligger uppe på ett berg och är väldigt väderutsatt.

Skidskytte

Skidskytteslingan har start,  mål och skytteområde inne på Scen på Bônn. De aktiva kommer stå med ryggen mot publiken och skjuta ner prickarna på scen.

Os-låt

Hamburgsunds stolthet, partybandet, HAAKS har redan gått med på att skriva den officiella OS-låten. De utlovar en svängig eurotechnolåt som småberusade män i grupp lätt kan skråla med i.

Fan-zone

Lekparken, Karlssons hage, är ett erkänt festområde på helgerna för våra lokala ungdomar vilket skulle passa alldeles ypperligt som fanzone.

Karta över OS-området

Os-byn

Slutplädering

Hamburgsund storslagna natur med världens vackraste skärgård rakt västerut skapar en naturlig inramning på detta pampiga arrangemang. Med denna till synes starka kandidatur borde vi kunna bräcka oljestinna och odemokratiska nationers ansökan. 

Skulle så inte bli fallet anser vi att Sverige skall lägga ner alla försök att knyta dessa lekar till landet, och istället jobba på att få Super Bowl till Sund Siro, Hamburgsunds fotbollsplan. Men det är en senare fråga, nu skall vi ha fokus på att få hem de olympiska spelen till Sverige och Hamburgsund. 

Om ni har ytterligare frågor på upplägget alternativt hittar några förbättringsområden får ni mer än gärna hör av er till oss på jonas@miniaventyr.se så skall vi försöka räta ut dessa frågetecken. Vi ser fram emot att höra ifrån er för att gå vidare med projektet.

För Hamburgsunds olympiska kommitté // Jonas & Jacob

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *