Hamburgsund välkomnar Eurovision 2024

Tack Loreen för att du tog Eurovision till Sverige igen. Vilken glädje vi kände när du tvålade dit finnarna igen, likt OS-finalen i Turin 2006. Euforia! Eurovisiongänget kan nu starta sin kartläggning med plus- och minuslistor över potentiella städer som kan hålla ett så stort arrangemang. Sist gång Eurovision var i Sverige var det Malmö som fick stå som värd. Det var väl ok, men hade man räknat med att alla efterfester skulle hamna i Köpenhamn? Därför behöver vi hålla dessa kulturarrangemang på en armlängds avstånd från gränserna. Det finns säkert många destinationsutvecklare som i detta ögonblick filar på sina argument för att ”ta hem” arrangemanget till sin ort. Så även vi i Hamburgsund. Därför laserar vi nu Hamburgsund som värd för Eurovision Song Contest 2024 under parollen ”Vår litenhet är vår storhet.”

Arena:

Den självklara Eurovisionarenan är västkustens svar på Colosseum : den intima Scen på Bônn. Med en publikkapacitet på ca 2000 personer ger den en gemytlig inramning där publiken verkligen har chans att komma nära sina idoler. Greenroom placeras i stenbrottet ”back stage”, väl synligt hela tiden. Eftersom scenen på arenan är för liten för LED-skärmar gör placeringen av Greenroom det naturligt att deltagarentouragen också används som bakgrundsdansare i varandras nummer. Detta skulle spara hundratusentals kronor på dansare och teknik. Säkerheten är såklart viktig för oss, därför testas arenan varje år. Dessa tester genomförs av det ständigt jubilerande pojkbandet HAAKS inför fulla (i dubbel bemärkelse) läktare. Det ultimata testet är HAAKS-vulkanen som Scen på Bônn fortfarande står pall för. 

Television:

Det finns plats för tre kameror inne på arenan. En kamera rakt framifrån för översiktsbilder, en kamera för närbilder från en avsats lite till vänster om scenen och en kamera från en lucka i golvet på scenen. Med bara tre kameravinklar ökar chanser för artisterna att titta i rätt kamera under sina framföranden. Med kameran i luckan i golvet finns möjlighet för deltagarnationerna att efterlikna det klassiska grodperspektivscenen ur den niofaldigt Oscarsbelönade filmen Citizen Kein från 1942. Retrokänsla! 

Tack vare scenens placering kan vi också använda västanvinden på ett naturligt och effektivt sätt. När deltagarnationerna skall presenteras använder vi oss av vår lokala glassbutik Pipers. Varje nation presenteras som en egen smak ur glassdisken vilket gör att vi kan ha 48 nationer med i tävlingen. Till exempel kan Italien presenteras som Stracciatella och Finland som årets smaknyhet Brynt smör med valnöt. Mums!

Infrastruktur:

Eurovison Son Contest 2024 skulle bli en bra generalrepetition för hur infrastrukturen i området fungerar i väntan på vinter-OS 2030. Hamburgsund har redan en lång historia av att stå som värd för stora evenemang. Hamburgsunds Gatustafett drar varje år hundratals personer till bygden och Hamburgsunds SUP-lopp håller på att etablera sig som SUP-paddlarnas svar på Vasaloppet. Trots dessa massiva arrangemang känner vi att vi kan trycka in ytterligare ett arrangemang i byn.

Det finns en hyggligt utvecklad infrastruktur med parkeringsplatser, transporter och boenden i samhället.  Vi har till exempel en offentlig toalett mitt i byn. Det finns också gott om övernattningsplatser i och runt samhället. Hamburgsund erbjuder campingplatser, vandrarhem och våra lokala Air BnB-värdar kan säkert vara med och stötta upp vid ett större arrangemang som dessa. Så överbeläggning av sängplatser behöver man inte oroa sig för. Skulle det mot förmodan krisa med sängar så har vi på Miniäventyr fem tält i olika storlekar att hyra ut för ytterligare bäddplatser. Hållbart!

Med samhällets fem restauranger står vi väl rustade att ta emot euforiska eurovisionfans. Möjlighet finns nog också att öppna kiosken på Hamburgö för just detta tillfälle, så besökarna får möjlighet att förlusta sig med ett parti minigolf. Vill man göra sig fin står Hans och Gerda för det senaste Eurovisonmodet, Hamburgsunds Skor tar fram en fluffig discokänga och Salong Sofia kan klippa alla Eurovisonfanatiker i Thomas Gson-frisyr.

Som ni ser så har byn helt ok förutsättningar att hålla ett arrangemang i Eurovisions storlek. Därför välkomnar vi detta spektakel till Hamburgsund. För vår litenhet är vår storhet! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *