River rafting down River Anrås

Floderna Alsek och Tatshenshini i Alaska/Kanada klassas som världens bästa floder för forsränning. I Tanums kommun har vi mäktiga Anråsälven, eller Mighty River Anrås som den heter i äventyrskretsar. Den startar uppe i Bullaren och tar sig hela vägen ner till havet i Fjällbacka. Men skall vi vara helt korrekta så är det Tanumsälven som blir Gerumsälven som blir Broälven som blir Anråsälven och tillsammans är de inte större än vad norrmännen hade klassat som dike. I juli 2015 kastade sig tre fäder ut i de ”vilda” forsarna tillsammans med sina förstfödda söner.

IMGP0251

Förberedelserna bestod mest i att blåsa upp flytetygen och få ungarna att kissa så att det skulle sparas tid under själva paddlingen.

Flytetygen bestod av gummibåtar inköpta alt. skänkta för ändamålet. Med i packningen hade vi med oss saft och gifflar som skulle vara hela resan, som planerades till två timmar från fisktrappan vid Orrekläpp till mynningen i Fjällbacka. Lagom eftermiddagsäventyr tyckte fäderna.

IMGP0259

Första utmaningen var att komma i båtarna. Högt gräs, sank botten och brännässlor gjorde att det var svårare än vi trodde. Men likt bröderna Dahl, tog vi oss samman och mötte problemen som riktiga äventyrare. Väl på plats i flottarna tog det inte långa stunden innan Jacob, expeditionens Senior Explorer i sin vita skjorta, bröt av sin paddel som sakteliga bubblade ner mot älvens botten. Ytterligare 400 meter senare knäckte han sin andra paddel, dock lyckades han få tag i stumpen denna gång. Räddningen blev Eriks kajakpaddel som nu skulle funka som motor för båda farkosterna.

IMGP0264

 

Glädjen var stor hos de stora som små när vi så sakteliga tog oss ner för Anråsälvens trögflytande vatten. Jonas hade med sig både kamera och block för att dokumentera restaureringsåtgärder för sin förening Öringsakademien. Det visade sig senare att blocket var överflödigt. Efter ca ett par hundra meter mötte vi vår första utmaning. Ett nedfallet träd gjorde det omöjligt att paddla förbi, så vi var tvungna att ta oss ur

IMGP0266

och i på andra sidan till barnen glädje. Detta var första av fyra lyft som vi behövde forcera under resans gång. Strax efter andra urstigningen inser vi väl att det kommer att ta mycket längre tid än beräknat. Och det börjar knorras bland båtarnas kuttersmycken (läs: barn)

IMGP0276

Att ta sig ut på detta miniäventyr verkade som en bra idé på pappret. Fäder och söner i en båt. Att göra roliga saker tillsammans med sina vänner. Vad vi inte hade räknat med var att naturen hade haft sin gång ganska länge vilket gjort att Anråsälven grävt ned sig ca två meter. Så på vardera sida av älven så var det två meter höga gräsvallar. Detta gjorde att utsikten var minimal och det tröttnade våra söner ganska snart på att titta på trots ihärdiga försöka att väcka deras nyfikenhet när en groda siktades, alternativt någon fågel som snabbt avlägsnade sig

.IMGP0282

När vi passerat tvåtimmarsstecket med marginal och vi ätit slut på gifflarna rycker Erik plötsligt upp gårdagens pizzaslicar. Aldrig tidigare har en bit bröd med kall ost och skinka smakat så gott. Moralen i dingarna höjdes med togs snabbt ner då solen var på väg ner och barnen började att frysa. Nu var goda råd dyra. Fäderna tog sig en snabb samling för att planera hur äventyret skulle fortskrida. I Jonas dinge hade ridan miniäventyr strukits flera gånger om av barnen som istället börjat ifrågasätta sin pappas omdöme när det gäller långa äventyr. Snabbt tog beslutet att vi skulle avbryta äventyret vid nästa bro, och där försöka få lift tillbaka till bilen

.IMGP0283IMGP0285

Sista biten blev en kamp mot klockan. Barnen var kalla och hungriga och fäderna smått frustrerade att älven inte forsade mer. Slutligen nådde vi bron vid stora Anrås och där slutade miniäventyret för denna gång. Jonas fick äran att utnyttja sina kontakter och få skjuts tillbaka till bilen. Tre minuter tog den färden, fyra timmar hade vi varit ute i båtarna.

Väl tillbaka i civilisationen igen planerades det för en andra expedition för att slutföra miniäventyret. 2016 har ännu  inte detta infriats.

 

Att tänka på vid riverraftingäventyr med barn.

  • ° Ägna lite tid åt planering. Det gör gott att veta på´t ungefär hur länge man kommer att vara ute.
  • ° Ta med rikligt med mat och mutprodukter till barnen
  • ° Plocka gärna med en extra paddel
  • ° Klä dig friluftsmässigt, undvik lågskor och vit skjorta. 
  • ° Välj en älv där man faktiskt kan se någonting annat än grässlänter.
  • ° Passa på och njut när det blir lite trängre och farten ökar.
  • °  Att lägga av några vilda tjut får igång barnen!

 

 

 

 

 

1 reaktion på ”River rafting down River Anrås”

  1. Kim de Bruin

    Haha så roligt! Jag och Michael gjorde just en sådan tur där i lånade kanadensare för länge sedan. Tog lika lång tid. Vi hade tack och lov inte barnen med oss, utan tänkte mer ha lite kvalitetstid tillsammans. Känslan när timmarna går och man inte kommer någon vart…! Tack för trevlig läsning och jätterolig sida 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *