Miniäventyr-Gästintervju #1 Paddlaren

 

Vi flikar in en gästäventyrare idag. Det är med stolthet vi presenterar Leif Jägerbrand, som har det hedersamma uppdraget att vara Miniäventyrs första gästintervjuoffer!  

 

Vid riksgränsen
Färdigpaddlad

 

-Du har ju paddlat Havspaddlarnas blå band från, dvs utefter hela Sveriges kust. Hur var känslan när du tog de sista paddeltagen in mot land vid gränsen?

Fantastiskt bra, äntligen skulle jag få äta riktig mat! Drygt en månad på frystorkat och mandelmassa gör att man är riktigt sugen på en fet hamburgare 🙂

 

Img0116

 

-Hur kom du på att du skulle göra HBB, var du ensam eller var ni flera?

Min kompis Jesper paddlade från Haparanda och hem till Uddevalla och det gav inspiration, även paddlingen i lumpen gav inspiration. Jag paddlade ensam och eftersom jag hade ont om tid tror jag det var den bästa lösningen, ska man göra en sådan lång resa med någon annan måste man vara väldigt samspelta och ha exakt samma mål & syn på resan.

 

Fullastad expeditionskajak
Fullastad expeditionskajak

 

-När var det som bäst/sämst? Hur ofta funderade du på att lägga ner?

Sämst var Skånes sydkust, där var det full algblomning och det kändes som att paddla runt i en gödselstack. Bäst var Norrlandskusten, alla människor där var så otroligt vänliga. Det gick inte att få enbart vatten hos någon, de bjöd alltid på åtminstone fika, och dessutom var det inte så långt kvar då 🙂

Enda gången jag på allvar funderade på att lägga ner var på Skånes sydkust. Jag var rejält sliten redan då och insåg hur otroligt långt det var kvar, det var mentalt tungt. Dessutom är det trist paddling med bara en lång sandstrand på ena sidan och öppet hav på andra sidan kajaken, inte en ö så långt ögat kan nå och ingen navigeringsutmaning för hjärnan.

Ett annat bra ställe var Stockholms södra skärgård, då hade jag äntligen paddlat halva vägen!

 

Img0119

 

-Hur fort kom du in i lunken/rutinen? Du var ute i 35 dagar?

Jag var ute i 37 dygn, själva rutinen fanns från första dagen eftersom jag hade tränat mycket innan, dock blev det aldrig någon långtråkig lunk. Det fanns hela tiden saker att fundera på: hur optimerar jag de närmaste dygnen med hänsyn till vädret, vad har jag för reträttvägar om det blåser upp till storm, var kan jag fylla på vatten, kommer jag passera något ställe där jag behöver hålla extra uppsikt över fartyg?

Jag antar med min begränsade erfarenhet att det handlar inte om att paddla snabbt utan kontinuerligt och minimera paddlade kilometer, så var du tvungen att göra många avsteg av säkerhetskäl? Följde du kusten eller kunde du sträcka ut förbi Hanö etc?

Du har helt rätt, det handlar om att paddla så många timmar som möjligt per dygn. Att paddla fort kostar oerhört mycket energi per kilometer, det är betydligt mer energieffektivt att paddla lite långsammare men många timmar. För min del blev det i snitt cirka 13 effektiva paddeltimmar per dag efter jag räknat bort vilopauser etc.

Jag hade tur med vädret och kunde gena rakt över varenda bukt, enda gången per dygn jag gick i land var när jag skulle sova. Lunch och middag åt jag paddlandes i kajaken. Det fanns många tillfällen där jag knappt såg land åt något håll. Totalt blev det 209,3 landmil och ingen har paddlat en kortare sträcka runt Sverige 🙂

 

Bild av ren vid riksgränsen
Annorlunda skärgårdsvarelse vid Rikgsgränsen

 

-Vad är din favoritmat när du är utomhus?

Gifflar!!!

Haha, det påminner mig om en sak. Om någon på Pågens läser det här kan vi tänka oss att ta emot en pall för recension. 😉

 

Energi för äventyrare
Energi för äventyrare

 

-Vilken är din favoritplats i Tanums Kommun?

Fjällbacka är magiskt, skärgården där är bokstavligen den vackraste i hela Sverige! Finns hur mycket som helst att upptäcka där bland alla öar. Även Fjällbackas samhälle är oerhört charmig.

Och slutligen, du är ju lyckligt gift, skulle du göra om det idag men ta med din fru? 😉

Skulle gärna göra om det med min fru men först om 10-15 år när barnen flyttat hemifrån. Skulle jag göra om det skulle jag ta gott om tid på mig, typ 60-90 dagar, och så länge vill jag inte vara utan barnen nu när de är små.

 

Leif Jägerbrand är en serieentreprenör som tidigare startat admeta.se och numera driver Sunkini ihop med sin fru Frida.  Har ni mer specifika frågor om expeditionsplanering, utrustning. etc ställ frågorna i kommentarer nedan!

Vill ni paddla i Fjällbackas eller övriga Tanums skärgård? Hyra kajak kan man göra i Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *