#52friluftsmiddagar

2015 är till ända och vilket succéår det blev. För första gången i mitt liv höll jag ett nyårslöfte. Tidigare år har jag siktat lite på mot stjärnorna och inte riktigt trott att jag skulle greja det. Det har varit allt från att leva minimalistiskt, prova 12 nya saker på ett år eller att gå från singel till gift under året. Roliga utmaningar som jag tog mig ann lite på en höft. Men att äta 52 friluftsmiddagar kändes redan från start att jag hittat rätt. Jag var mitt i mitt år som pappaledig så tid fanns att spendera på både mat och barn. Jag hade blivit god vän med en man som älskar friluftsliv som också skulle vara ledig från januari till augusti. Och jag hade fått en Muurikka i julklapp av min sambo. I mina ögon skulle det inte vara några problem att tillaga en middag i veckan ute och hämta in några extra under sommaren.GAME ON!

KorvPositiv till korv i början

För att lyckas så måste barnen involveras och begreppet friluftsmiddag var tvunget att bli både lustfyllt och engagerande. Jag ville skapa en känsla hos dem att de ägde nyårslöftet. Steg ett var ett bara göra mat som de ville ha. Det blev mycket korv. Jag försökte med olika smaksatta korvar för att utöka variationen. Det föll alltid tillbaka på grillkorv med ketchup gärna skinnfri. Öppningen kom ett par korvmiddagar in i projektet när jag presenterade Muurikkan för dem. Pytt i panna i kåsa. Med ketchup. Det var som en ny värld öppnades för dem.

Friluftsmiddag 1Friluftskock

Nu började friluftsmiddagarna på riktigt kändes det som. Vi varierade alla möjliga saker på stekhällen. tacos, pannkakor, krabbelurer. Vårvärmen började komma och vi tände våra eldar i soliga gläntor i lä där barnen kunde leka fritt bland träd, berg och vattendrag medan vi föräldrar drack vårt kokkaffe på maten. Livet på en pinne. Detta skulle bli lätt, sen kom sommaren!

Vädret sommaren 2015 lämnade en hel del till övers att önska. Mycket vind och inte tillstymmelse till sol och badväder. Min pappalediga kompis och jag hade svårt att fortsätta rutinerna vi byggt upp under vårmånaderna på semestern. Jag och min sambo köpte in ett stort tält som skulle bli vår sommarbas i skärgården. Tältet kom aldrig, restnoterat. Våra ambitioner blåste inne. Jag blev passiv. Jag hamnade några veckor efter schemat. Det blev dags att börja jobba igen efter ett års ledighet. Nu krävdes ett mirakel!

MidsommarmiddagMidsommarmiddagen

 

När hösten kom blev det lite som en nystart på nyårslöftet. Folk började höra av sig på sociala medier för att höra hur det gick för mig när de inte hade sett någon middag på länge. Jag fick ny energi. Drygt tio middagar kvar och åtta veckor att göra det på. In i kaklet!

En av mina tankar med att göra 52 friluftsmiddagar under året var att det är ett lätt sätt för mig att umgås med mina vänner. Många kanske inte tar med sig sina barn ut i naturen som jag och min sambo gör, för dem blev det ganska äventyrligt att umgås och laga middag runt en eld. Jag älskar att bjuda på upplevelser! Så hösten gick barnen fortsatte att driva på att vi skulle ut och äta, eller packa ner varmchoklad och bullar och ta oss ut för att möta höststormarna på de mest utsatta klipporna. För dem blev att äta en friluftsmiddag lika naturligt som att äta inne.

Sista två veckorna hade vi fyra middagar kvar att genomföra för att nå 52 friluftsmiddagar och vi var i Sälen. Jag hade planerat två korvmiddagar och en lyxigare Muurikka på min födelsedag dagen innan julafton. Sista middagen hade jag outat på sociala medier för mina vänner och det verkade som många var intresserade av att vara med. Vädret i Sälen var piss. Fullkomligt bedrövligt. Regn och +5, vind och disigt. Inget bra skidåkarväder, inget bra uteväder, inget bra friluftsmiddagsväder. Vi åt en Muurikkamiddag och jag hade tre kvar inför sista veckan. Solen kom fram när vi kom hem. Vi plockade två lätta inför Le grand Finale!

 

barn äter uteLivskvalité

Den 29 december 2015 klockan 14:00 på Berge Liar på Hamburgö höll jag ett nyårslöfte för första gången någonsin. Hur kändes det? Stressad! Jag var där 40 minuter innan mina vänner skulle vara där. Tände elden, tände även en vedstubbe som jag fått av en vän. Jag ville piffa till det lite. Jag hade en dålig känsla i magen. Visst jag skulle klara av löftet, men minstingen hade inte sovit middag som jag planerat och jag var fortfarande lite stressad av packningen som inte hade gått som jag velat. Hade mycket i huvudet och hungriga barn. Vännerna droppade in ohhhh shit va många vi blev trettio personer på en eld. Upplagt för korvsymfoni

.KorvKorvsymfoni deluxe

 

Jag hade planerat en trerätters. Toscansk tomatsoppa, fläsk med lök och äpple och gino till efterrätt. Tomatsoppan gjorde jag på stormköket och drack, den värmde gott, dock fick inte Muurikkan plats över elden så jag fick vänta till sist. Jag passade på att natta mini i vagnen medan jag väntade på min tur. Lagom till han somnade blev elden fri och jag kunde tillreda min femtioandra friluftsmiddag på ett år. IMG_2477 Sista måltiden

När jag precis skulle hugga in vaknade mini och var kall. Så jag satt med en storgråtande tvååring och åt min svalnande tunnbrödsrulle med fläsk, äpple och lök. Inte riktigt som jag tänkt det. Ginon (varma bär med riven vit choklad) blev ok. Det skulle varit lite socker på bären så hade det funkat bättre. Hur som haver när jag satt där med ungen, den kalla maten och hade genomfört mitt år av friluftsmiddagar så var jag ändå där jag ville vara. Ute i naturen med min familj och mina vänner.

 

Saker att tänka på för att äta 52 friluftsmiddagar under ett år.

Engagera familjen. ”Jag äter hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam” (Tillsammans) Det finns inget som slår att äta utomhus tillsammans med familjen. Det stärker verkligen familjebanden

Engagera vänner. Att umgås runt en eld har vi gjort i alla tider. Det är något helande i det.

Förbered hemma. Att ställa sig och rensa fisk eller hacka lök ute en kall vårdag kan ta död på vilken stämning som helst. Svälj stoltheten och förbered hemma. Det blir trevligast för alla.

Ta dig ut. Det dåliga vädret är mycket sämre när du står inne och tittar ut än när du är ute i det. Håll huvudet kallt och fötterna varma så klarar man sig igenom det mesta.

Gör det enkelt. En grillkorv räcker långt.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *